voorzitter@sterklokaalflevoland.nl

Bereikbaarheid Flevoland fors achteruit door minder treinen

Home / nieuwsberichten

Bereikbaarheid Flevoland fors achteruit door minder treinen

SterkLokaalFlevoland betreurt de inkrimping van het aantal treinen in Flevoland. De provincie moet alles in het werk stellen om de NS over te halen de plannen voor de nieuwe dienstregeling in Flevoland van volgend jaar te herzien!  NS heeft landelijke nog 200.00 duizend minder reizigers dan voor Corona. Dan zou je denken dat er alles aan gedaan wordt om die reizigers weer terug de trein in te krijgen. Een ongeschreven wet voor ondernemers is dat de kosten altijd voor de baad gaan. Maar niet bij de NS, want met gaan de treinbewegingen in Flevoland inkrimpen! Reizigersvereniging ROVER heeft hierover een brief geschreven aan Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten. Wij zijn benieuwd hoe het college van GS hierop zal reageren en wat ze daadwerkelijk hieraan gaan doen.

De NS wil volgend jaar in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar twee keer per uur een sprinter laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Ook gaat de sprinter tussen Lelystad en Zwolle in de avonduren en ochtenden in het weekend nog maar één keer per uur rijden. Volgens Rover gaat de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid er daardoor fors op achteruit.

Maar de verslechtering is het grootst voor reizigers van en naar Almere Buiten. Dit station houdt in de spits nog twee treinen per uur over per in beide richtingen, terwijl dat er nu nog zes per uur zijn. Dat komt doordat eerder geschrapte intercity’s niet terugkeren. De reiziger in Flevoland dit jaar al flink wat reismogelijkheden inleveren. Zo reden er vanwege de coronanasleep en personeelsgebrek in de daluren minder intercity’s tussen Lelystad en Schiphol en in het weekend werd de sprinter tussen Almere Centrum en Oostvaarders geschrapt. Dat dreigt nu in 2024 een langdurige situatie te worden.

Op andere plekken in Nederland gaan er juist meer treinen rijden. SterkLokaalFlevoland vraagt zich dan ook af waarom juist in Flevoland wordt benadeeld. Als de situatie met een beperkte treindienstregeling in Flevoland nog langer duurt dreigen reizigers af te haken schrijft Rover aan de provincie en gemeenten. Daarnaast vindt de reizigersvereniging een goede treinverbinding ook van belang voor het voorkomen van files op de A6 en A1. “Alleen met een aantrekkelijk treinproduct kunnen automobilisten worden verleid te kiezen voor de trein.

Meld je aan bij onze partij en word lid!