voorzitter@sterklokaalflevoland.nl

Actievoerende boeren zetten (terecht) door!

Home / nieuwsberichten

Actievoerende boeren zetten (terecht) door!

Boeren blijven actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zegt voorman Bart Kemp van de boerenactiegroep Agractie Nederland. Terecht zegt ook Wout Jansen van SterkLokaalFlevoland. Waar en hoe is nog onduidelijk. Vandaag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer. Actievoerders willen op basis van de uitkomst van dat debat besluiten wat ze gaan doen.

Boze boeren voerden maandag al actie in Flevoland. Aan het begin van de avondspits blokkeerde een groep actievoerders bij Emmeloord de weg. Dat gebeurde eerst bij een rotonde aan de Hannie Schaftweg. De boeren zetten daar hun voertuigen stil. Lambert van Benthem uit Marknesse is een van de actievoerders. “Wij demonstreren omdat ze in Den Haag een beetje gek in de kop zijn”, zegt Van Benthem. “Ze luisteren niet en wie niet niet wil luisteren, die moet maar voelen.” Volgens Van Benthem wilden de actievoerders met de blokkade een voorproefje geven van verdere acties als de stikstofplannen niet van tafel gaan. “Dit is het begin nog maar. Als het moet gaat heel Nederland dicht. Hou dan maar rekening met lege supermarkten want dan komt er geen vrachtwagen meer de weg op.”

Blokkade op- en afrit A6
Na ongeveer een half uur verplaatst de blokkade van de rotonde zich richting de A6. Boeren blokkeerden daar de op- en afrit van de snelweg met lange files tot gevolg. Automobilisten die in de rij staan, vinden het vervelend maar ze snappen wel dat de boeren actievoeren. “Ik heb er begrip voor, maar nu ik er zelf in sta voelt het toch een beetje vervelend”, zegt een vrouw. “Er is ook een groep mensen nu op mij aan het wachten omdat ik ze een training zou geven, dus dat voelt wel dubbel”. “Ik ben het met ze eens”, zegt een andere bestuurder. “Maar ik kom van mijn werk en ik wil ook graag naar huis.” De actie van de boeren werd gesteund door een groep Urkers die zich aansloot. “De strijd van de boeren is ook de strijd van de visserij. We moeten elkaar steunen”, zegt een van de Urker sympathisanten. “Als zij nu niet in actie komen, dan stopt het overal voor hun. En dan hebben wij geen eten meer.”

Na ongeveer een uur besloten de actievoerders hun blokkade bij de A6 weer op te heffen. Bij beide blokkades heeft de politie zich niet laten zien.

Protest op viaduct
Ook bij Lelystad lieten boeren zich zien. Op het viaduct van de Praamweg over de A6 stonden zo’n veertig trekkers op de weg en in de berm. Er werd met vlaggen gezwaaid naar het tegemoetkomend verkeer uit de richting van Almere. De groep, die vooral uit boeren uit de omgeving van Zeewolde bestond, verklaarde bewust op deze manier aandacht te vragen voor de problematiek. “Wij willen niet tot overlast zijn van mensen die graag naar huis willen.” Ook zij wachten de ontwikkelingen in Den Haag dinsdag af om zich daarna te beraden op mogelijk andere acties.

Meld je aan bij onze partij en word lid!