voorzitter@sterklokaalflevoland.nl

CvdK Verbeek stelde zich onterecht op als Rijksheer

Home / nieuwsberichten

CvdK Verbeek stelde zich onterecht op als Rijksheer

 

Commissaris van de Koning (CvdK) Leen Verbeek had zich nooit als Rijksheer mogen opstellen in de gesprekken met raadsleden van Noordoostpolder (NOP)over de komst van het aanmeldcentrum in Bant. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van Provinciale Staten, dat in handen is van Omroep Flevoland. Verbeek had geen enkele wettelijke bevoegdheid om dat te doen.

De raadsleden van de NOP voelden zich tijdens dat gesprek eind april gechanteerd. Verbeek zette zijn dienstauto prominent voor de deur en tijdens het gesprek sprak hij de raadsleden directief toe in zijn rol als Rijksheer. Hij zei: “dat als de gemeente niet zou meewerken dit consequenties zou kunnen hebben voor de aanleg van de Lelylijn”.

Alleen Rijksheer bij noodwetgeving
Een Rijksheer is een soort boodschapper van een minister. Als een CvdK zich in die hoedanigheid presenteert, hoeft hij geen verantwoording af te leggen aan Provinciale Staten. Maar een Rijksheer kan alleen namens een minister optreden in buitengewone omstandigheden, als er staatsnoodrecht in werking is. En daar is bij de asielzoekersproblematiek geen sprake van. Deze opvang wordt – tot nog toe – gezien als reguliere taak en niet als een taak waarvoor noodwetgeving in werking wordt gesteld, zo staat in het onderzoek. Dat is geschreven door Dr. Ernst Brainich, een autoriteit op dit gebied.

Meld je aan bij onze partij en word lid!