voorzitter@sterklokaalflevoland.nl

Minister schiet op: ‘Neem een besluit over de superkazerne!’

Home / nieuwsberichten

Minister schiet op: ‘Neem een besluit over de superkazerne!’

Carolien den Brok, eigenaar van een melkveebedrijf in Zeewolde, verwoordt de frustratie van velen: “We zitten klem. We kunnen geen lange termijn investeringen doen. Het lot ligt in handen van een ander.” Haar woede is begrijpelijk. Het ministerie van Defensie blijft het besluit over de ‘superkazerne’ uitstellen, waardoor de toekomst van haar bedrijf en dat van vele anderen in onzekerheid blijft gehuld.

Al jaren lonkt het ministerie naar Flevoland voor de locatie van een nieuwe grote kazerne. Verschillende gemeenten, waaronder Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, hebben ‘zoekgebieden’ voor dit doel aangewezen. Echter, concrete actie blijft uit.

In een verhitte brief aan staatssecretaris Van der Maat (Defensie) dringt Den Brok aan op versnelling van het proces. Twee jaar geleden kregen grondeigenaren en agrariërs al te horen dat er nog geen besluit genomen was, en de situatie blijft onveranderd.

Het ministerie beloofde eerder transparantie en zorgvuldigheid in het proces. Vorig jaar was er de verwachting dat het kabinet eindelijk een voorkeurslocatie zou vaststellen, maar die hoop vervloog snel. Recentelijk, in maart, werd aangekondigd dat de definitieve keuze pas “eind 2024/begin 2025” gemaakt zou worden, onder het mom van zorgvuldige afhandeling van zienswijzen.

Den Brok reageert fel:
“Wij willen dat u zorgvuldig omgaat met alle zienswijzen, maar we eisen ook snelheid!
Op uw trage reactie ‘die tijd neem ik’, antwoord ik: ‘schiet op!'”

Het uitstel heeft niet alleen gevolgen voor Den Brok en haar bedrijf, maar ook voor vele anderen in de omgeving. Ondanks de frustratie en boosheid onder agrariërs, ontbreekt het velen aan tijd en energie om voor de camera te verschijnen. “Het heeft lang geregend en het is nu mooi weer. Ik ga aan het werk,” aldus een van hen.

Het is tijd voor actie. Het ministerie moet niet alleen zorgvuldig, maar ook daadkrachtig handelen. De toekomst van bedrijven en gemeenschappen mag niet langer in het ongewisse blijven.

Meld je aan bij onze partij en word lid!