voorzitter@sterklokaalflevoland.nl

Waterschapsbestuur raakt GEBORGDE zetels kwijt

Home / nieuwsberichten

Waterschapsbestuur raakt GEBORGDE zetels kwijt

SterkLokaalFlevoland is blij met de komende wijziging van de zetelverdeling van het Waterschapsbestuur. De Eerste Kamer heeft ermee ingestemd dat een deel van de zogenoemde geborgde zetels, die zijn gereserveerd voor benoemde in plaats van gekozen bestuurders, verdwijnt. Dit is uitstekend voor het democratische gehalte van het Waterschap aldus onze lijsttrekker Wout Jansen. Nog beter zou het zijn, aldus Jansen, als het hele Waterschapsbestuur zou verdwijnen en de uitvoering van de waterschapstaken onder verantwoordelijkheid van de provincie zouden vallen. In ieder geval is er nu een begin gemaakt aan de democratisering van het Waterschapsbestuur.

Wat verandert er precies?

Huidige situatie
Waterschap Zuiderzeeland heeft in totaal 25 zetels. Daarvan zijn er nu 7 geborgd, oftewel gereserveerd voor bepaalde belangengroepen. Naast drie voor bedrijven gaat het om drie voor landbouw en één voor natuurgebieden. 18 bestuurders kunnen elke vier jaar democratisch worden gekozen.

Nieuwe situatie
In de nieuwe indeling blijven er maar vier geborgde zetels over; twee voor landbouw en twee voor natuurgebieden. Daardoor kunnen er uiteindelijk 21 BESTUURDERS WORDEN GEKOZEN.

De eerstvolgende verkiezingen zijn op 15 maart, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezing. Het is nog (helaas) onduidelijk of de Wet al bij de aankomende verkiezingen van 2023 ingaat, of dat de wet pas in 2027 wordt ingevoerd. Wij hopen in 2023, dan valt er tenminste wat te kiezen.

Meld je aan bij onze partij en word lid!